Anders Pettersson

Tjena!

Jag heter Anders Pettersson och har fått äran att administrera klubbens eminenta hemsida. Ett tufft men ack så viktigt uppdrag. Vi må vara insnöade på gamla moppar och pinaler men är inte rädda för att anamma den senaste tekniken heller 🙂
När jag inte jobbar med att hålla sidan i trim så kan det vara så att jag skruvar med någon gammal klenod i samlingen som består av några bilar, terränglastbil, traktor med diverse tillbehör, ett gäng med gamla cyklar och förstås mopederna. Ett visst intresse för foto förekommer också och kan inspekteras på rimfrost.nu för den som är nyfiken.
Här nedan kan ni spana in några bilder på mina moppar. Årsmodeller kan vara lite på en höft för det är ju lite lurigt att ta reda ibland.

Skandia + Victoria FM38L -52

Skandia med Victoria FM38L
Skandia med Victoria FM38L -52

Min första moped sedan moppeåldern. Cykeln är en Skandia men har inte hittat någon information om den mer än att det har funnits flera tillverkare av cyklar med det namnet. På märkesplåten stoltserar ett vikingaskepp med satt segel och sköldar på ett böljande hav.
Motorn är en Victoria FM38L vilket borde bli Fahrrad Motor 38cc Licht. Stämplad ”S” vilket var den Svenska ”special” med endast 0,8 hästkrafter. I Tyskland fick de ju susa omkring med hela en hästkraft.

Crescent 2000s -60

Crescent 2000s
Crescent 2000s -60

Har alltid gillat 2000-modellen, kanske inte scootervarianten i förstahand men när tillfälle att införskaffa en kunde jag inte motstå. Det märks att den varit med en del genom åren. Har rivit ner hela maskin, återställt det mekaniska och riktat plåten. Det som återstår är att riva motorn och sätta i nya tätningar så den håller tätt.

Crescent Compact 1252 -77

Crescent Compact 1252
Crescent Compact 1252 -77

Kände att jag behövde en modernare liten smidig maskin med lite fjädring så det fick bli en Compact. Den verkar vara i stort sett original och har lite brukspatina. Har i stort sett bara bytt slitdelar och sådant.

Monark Monarped m24

Monark Monarped M 24
Monark Monarped M 24

Det började med en ram på en mosse… Den hade ett underbart skick men saknade en och annan del. Lyckades hitta en uppsättning Monarpedhjul på tradera men framgaffel som matchar ramen var en annan femma. Hade lite cykelgafflar liggandes och tryckte dit en mest på skoj men det såg alldeles för bra ut för att inte gå på den linjen. Ska ju sitta en tvåväxlad NSU-motor på den egentligen men en sådan har jag inte, men väl en treväxlad Sachs som verkade möjlig att få på plats. Tanken var hopplöst tunn i plåten så lite stagning med svetstråd får den att hålla ihop på vägarna. Första turerna gjordes med en MC-tank på pakethållaren som sedermera byttes ut mot en treliters reservdunk monterad vid sidan om bakhjulet. Tappade framlyktan på första rallyt på grund av vibrationer i det stumma chassiet så det har blivit några olika varianter på belysning och lär nog bli några till.
Finns ett och annat kvar att fila på men det får växa fram med tiden…

Monark Monarped m248

Monarped M248
Monarped M248

Strosade runt på veteranmarknaden i Töreboda och råkade få med mig lite grejer hem… Lite fräschare än min första Monarped, får se vart det tar vägen, kan bli ett försöka att få igång NSU-motorn men den är ganska misshandlad. Råkade köpa en riktigt gammal Fiat-strålkastare som passade perfekt till belysning.

 

Husqvarna Novolette 3411

Råkade vinna en Novolette 3411 på Mellsta
Råkade vinna en Novolette 3411 på Mellsta

Köpte en lott på Mellsta och fick det angenäma problemet att ta med en extra moped hem.

4 svar på ”Anders Pettersson”

 1. Hej Anders.
  Såg att du uppgraderat ditt framnav, är det något du skulle kunna tänka
  dig göra på min mamba framfälg mot betalning, eller du vet kanske
  någon annan jag kan anlita?
  Med vänlig hälsning
  Fredde
  Helsingborg

  1. Jag fick ju själv låna svarv för att göra bussningarna så tyvärr är det inget jobb jag känner att jag kan ta åt mig. Det finns färdiga ombyggnadskit till Grimeca och Leleu nav har jag sett men vad det är för nav på en Mamba vet jag ej.
   Simtus tillverkar ju allehanda prylar till gamla mopeder annars. Köpte en svingaxel till Crescent 2000 av honom och den var riktigt fin.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Blandat med 4% mineralolja...